Stoppen met roken

Stoppen met roken

Het is nooit te laat om te stoppen met roken !

Het maakt niet uit hoeveel jaar u al rookt en hoe oud u bent, stoppen met roken heeft altijd een positief effect op uw gezondheid.

Om alle kansen te benutten moet u het goede moment kiezen, uw omgeving op de hoogte brengen, werp uw sigaretten weg en hou u met andere dingen bezig, geef uzelf een beloning and think positive !

Oplossingen om onthoudingsverschijnselen te vermijden

Nicotine zorgt voor een grote fysische afhankelijkheid. Elke sigaret bevordert deze afhankelijkheid. De meerderheid van de symptomen verdwijnen na 2 of 3 weken na het stoppen met roken. Sommige onthoudingsverschijnselen zoals een enorme onmiddellijke zin in roken vragen wat meer tijd om te verdwijnen. Medicatie kan u  helpen om u progressief te ontwennen aan de nicotine.

Vraag raad aan uw arts of uw apotheker.

Nicotine vervangers ?

Zij vervangen gedeeltelijk de nicotine van de sigaret en verdubbelen de succesfrequentie van het ophouden met roken bij rokers die de beslissing genomen hebben.

Over het algemeen, voor elk gebruik, is het aangeraden om advies te vragen aan de arts die uw graad van verslaafdheid aan nicotine kan beoordelen en kan nagaan of een nicotinevervanger aan te raden is in uw geval. Hij zal de dosis en de vorm van de nicotinevervanger voor u bepalen, volgens uw wensen en uw behoeften. U kunt ook raad vragen aan uw apotheker, want de meeste van deze producten krijgt u zonder voorschrift.

Er bestaan verschillende soorten vervangers : een kauwgum of een transdermale patch, een inhalatietoestelletje, sublinguale tabletten of zuigtabletten.

Elk vervangmiddel heeft zijn indicaties, zijn voordelen en zijn nadelen. Het is aangewezen om eerst met de klassieke dosis te starten en daarna, indien nodig, die aan te passen. Soms is het nodig om de patch met andere vormen te associëren, zoals bv met kauwgum of zuigtabletten.

U verhoogt zeker uw kansen op slagen indien u zich deskundig laat bijstaan

Ik ben bang om te hervallen

Men kan erg gemotiveerd zijn in het begin maar het is mogelijk te hervallen na een poging om met het roken te stoppen. Als dit het geval is, is het belangrijk om de oorzaken te analyseren. Was u erg gestresseerd ? De analyse van de oorzaken en de situatie van het hervallen zal u toelaten om een strategie op te bouwen om elke moeilijke situatie te runnen. Anticipeer, vermijd de valstrikken door op voorhand en vanaf het begin naar alternatieven te zoeken.

Wist u dat ?  

Sommige ziekenfondsen interveniëren in de kosten die het stoppen met roken bijbrengen. Vraag inlichtingen bij uw mutualiteit.

Roken is één van de belangrijkste risicofactoren voor kanker die kan vermeden worden: 1 kanker op 3 is te wijten aan roken !

HELP !

U hebt tussen 3 en 5% kans op slagen als u wil stoppen op uw eentje. Met hulp hebt u 3 maal meer kans om te slagen. Aarzel dus niet om hulp te vragen aan professionelen :

  • Gratis lijn « Tabak-Stop », tel : 0800 11100 (van maandag tot vrijdag), richt zich zowel naar rokers als niet-rokers die zich willen informeren over roken of die hulp willen bij het beheer van deze consumptie.
  • Coach Tabak-stop : een individuele coaching die gratis is via internet www.tabakstop.be
  • Afspraak bij een tabacoloog of in een centrum voor hulp aan rokers www.vlaanderenstoptmetroken.be
  • Praat erover met uw apotheker en/of uw arts