Wat is herpes zoster?

Wat is herpes zoster?

Herpes zoster is een huiduitslag veroorzaakt door het varicella-zoster-virus, hetzelfde virus als bij windpokken. Zelfs nadat de windpokkeninfectie voorbij is, blijft het virus jarenlang in je zenuwstelsel en kan het opnieuw geactiveerd worden als herpes zoster.

Men noemt herpes zoster ook wel gordelroos of zona. Een rode huiduitslag die pijnlijk en branderig aanvoelt, kenmerkt deze virale aandoening. Gordelroos verschijnt meestal als een gordel van blaren aan één zijde van het lichaam, meestal op romp, nek of gezicht.

Na het verschijnen van de huiduitslag kunnen er nog tot een week lang nieuwe vlekjes of blaasjes bijkomen. De meeste gevallen van gordelroos verdwijnen binnen twee tot drie weken zonder littekenvorming. Soms is de pijn nog maanden na de infectie voelbaar door een ontsteking van de aangetaste zenuw.

Herpes zoster is besmettelijk en wordt overgedragen tijdens de blaasjesvorming. De huiduitslag kan voorkomen bij iedereen die ooit besmet werd met het varicella-zoster-virus. Bepaalde risicofactoren lokken de heropflakkering van het virus uit.

Dergelijke risicofactoren zijn:

- Leeftijd (60 jaar of ouder);

- Ziektes die het immuunsysteem verzwakken (zoals hiv, aids of kanker);

- Chemotherapie of bestraling;

- Medicijnen die het immuunsysteem verzwakken (zoals steroïden of geneesmiddelen die artsen na een orgaantransplantatie voorschrijven).

Gordelroos komt vooral voor bij ouderen omdat hun immuunsysteem vaker wordt aangetast. Ze hebben ook meer kans op complicaties, inclusief meer uitgebreide huiduitslag en bacteriële infecties door open blaren.

Wat zijn de symptomen van herpes zoster?

De eerste symptomen van herpes zoster zijn meestal jeuk, pijn en een branderig gevoel. De pijn zit vaak aan één zijde van het lichaam en na enkele dagen ontstaat er een zone met rode vlekjes en blaasjes.

Kenmerken van zo’n uitslag zijn:

- Rode vlekken;

- Blaasjes gevuld met vocht, die gemakkelijk openbarsten;

- Vlekjes en blaasjes die een band vormen om het lichaam;

- Jeuk.

Sommige mensen ervaren symptomen die verder gaan dan pijn en huiduitslag. Deze symptomen kunnen zijn:

- Koorts;

- Rillingen;

- Hoofdpijn;

- Vermoeidheid;

- Spierzwakte;

Zeldzame en ernstige complicaties van gordelroos zijn:

- Pijn of infectie van het oog;

- Gehoorverlies of hevige pijn in één oor, duizeligheid;

- Verlies van smaak op de tong;

- Bacteriële infecties, die u wellicht heeft als de huid rood, gezwollen en warm aanvoelt.