Wat is atopische dermatitis?

Wat is atopische dermatitis?

Atopische dermatitis is een chronische ontsteking van de huid, gekenmerkt door een schilferende en jeukende huid. Het is de meest voorkomende vorm van eczeem en artsen noemen dit vaak "constitutioneel eczeem" omwille van de erfelijke aanleg van deze ziekte. De huid is eigenlijk altijd droog en laat zo gemakkelijk allergenen door, met een ontstekingsreactie als gevolg.

Atopische dermatitis komt vooral voor bij zuigelingen en jonge kinderen, maar kan ook op volwassen leeftijd ontstaan. Het merendeel van de mensen met atopische dermatitis krijgt later ook een allergische aandoening (astma, hooikoorts, voedselallergie).

Een samenspel van diverse factoren houdt atopisch eczeem in stand. Enerzijds is er de erfelijke aanleg, anderzijds zijn er talloze stoffen en invloeden uit de omgeving. Veel voorkomende factoren die atopische dermatitis kunnen veroorzaken of verergeren zijn voedselallergieën, allergenen in de lucht, blootstelling aan geurstoffen of chemicaliën (zeep, detergenten), veranderingen in temperatuur, koude of droge lucht in de winter en stress.

De extreme droogte van de huid zorgt ervoor dat de huid altijd in meer of mindere mate jeukt. Hierdoor krabt de patiënt, met huidbeschadigingen en een verergering van de huidontsteking tot gevolg. Bacteriën die zich onder de nagels bevinden kunnen zich in de krabwondjes op de huid vestigen en infecties veroorzaken. Hierdoor ontstaan er blaasjes met wondvocht, die na verloop tot gele korstjes uitdrogen.

Atopische dermatitis kan erg belastend zijn voor het dagelijkse leven, maar is verder niet gevaarlijk of besmettelijk. Atopische dermatitis is genetisch bepaald en genezing is niet mogelijk. De symptomen kunnen met geneesmiddelen behandeld worden.

Wat zijn de symptomen?

Een jeukende en ontstoken huid zijn symptomen van atopische dermatitis, waardoor roodheid, zwelling, vochtblaasjes, kloofjes, bultjes, korstvorming en schilfering ontstaat.

Bij kinderen jonger dan twee jaar komen de symptomen typisch op het gezicht en het hoofd voor. Kinderen ouder dan twee jaar krijgen eczeem vooral in de plooien van de armen, de achterkant van de knieën, polsen, gezicht en nek.

De aandoening verloopt in fases met ups en downs. In de meeste gevallen is er een periode met opstoten van roodheid, zwellingen en vochtblaasjes. Daarna komt er een fase waarin de huid droog en schilferig wordt en kloven vertoont. De aandoening verdwijnt vanzelf met ouder worden, hoewel de huid van mensen met atopisch eczeem altijd enigszins droog en gemakkelijk geïrriteerd kan blijven.