Atopie: tips voor een aangenamer leven met atopische dermatitis

Atopie: tips voor een aangenamer leven met atopische dermatitis

 Net als bijna een op vijf kinderen kan ook jouw kind aan atopische dermatitis lijden.

Atopische dermatitis, ook bekend als atopisch eczeem, is een chronische ontstekingsaandoening van de huid (het verschijnt en verdwijnt regelmatig) die vooral jonge kinderen (ongeveer 3 maanden) treft, maar die niet verdwijnt op volwassen leeftijd. 

Het is een steeds meer voorkomende ziekte : het aantal mensen dat getroffen wordt is in 30 jaar tijd verdrievoudigd. 

Omgevingsfactoren zoals vervuiling, passief roken, stress,.. kunnen de sterke toename verklaren.

20% van de kinderen in de geïndustrialiseerde landen lijdt aan atopische dermatitis en 2 tot 3% van de volwassenen wordt, afhankelijk van het land, getroffen.

Een aantal tips

Dagelijks hygiëneregels nakomen:

  • Kamers niet oververhitten, 19-20 graden is de ideale temperatuur.
  • Atopische dermatitis is geen voedselallergie! Laat je kind geen dieet volgen zonder advies van een arts. 
  • Kleed je kind niet te warm aan om het zweten, wat irritatie veroorzaakt, te vermijden en kies voor katoenen kleding.
  • Was je kleding met een mild wasmiddel en in tegenstelling tot wat er gezegd wordt, is het gebruik van een wasverzachter aan te bevelen, maar spoel grondig uit.

Hydrateer en versterk de huidbarrière met verzachtende middelen

Geen klassieke zepen en schuimbaden voor de kwetsbare huid. Deze zijn te agressief. Kies liever voor een dermatologische zeep of dermatologische olie zonder zeep. Eenmaal per dag een kort bad van 37°C geven.

Hydrateer de huid met verzachtende middelen.  Ze herstellen de barrière van de huid en hebben een ontstekingsremmende werking. Het comfort van je kind wordt onmiddellijk verbeterd door de jeuk-krabcyclus te stoppen. 

Behandelen

Bij een aanval is de essentiële behandeling de toepassing van crèmes met corticosteroïden. Bij gebruik zoals voorgeschreven door de arts, zijn er zeer zelden bijwerkingen. Dit is de veiligste en snelste manier om de helse cyclus te stoppen : roodheid, krabben en het risico op superinfectie.

Als alternatief voor een dermocorticoïde behandeling worden immunomodulatoren (of immunosuppressiva), in de vorm van crèmes, voorgeschreven. Ze zijn nuttig wanneer de steroïde therapie niet voldoende is om de aanval te stoppen. 

Naast de gebruikte geneesmiddelen moet er een voorlichting worden gegeven: hygiëne-advies, gebruik van verzachtende middelen (behalve bij open letsels), tips om krabben te voorkomen.

Scholen om de ziekte te begrijpen 

Atopiescholen worden geleid door teams (dermatoloog, kinderarts, allergoloog, psycholoog, verpleegkundige) in verschillende ziekenhuizen in het land. Kind en ouders leren de ziekte kennen, aanvallen zo goed mogelijk te beheersen, de huid te verzorgen en de behandeling optimaal toe te passen voor een betere levenskwaliteit.

Tips voor het correct toepassen van een verzachtend middel

  • Breng de crème meerdere malen per dag aan, in kleine druppeltjes, over het hele lichaam (lieveheersbeestje-methode).
  • De efficiëntie is optimaal wanneer de behandeling wordt toegepast op een nog natte huid. 
  • Verwarm de verzachtende middelen in de handen en verdeel die met een zachte massage.
  • Als er een gevoel van branderigheid of roodheid ontstaat is het raadzaam om de verzorging te veranderen. 

Verzachtende middelen bestaan in verschillende vormen. Het gebruik ervan varieert naargelang de mate van de droogte van de huid. Verkies deze zonder parfum en zonder conserveringsmiddelen. Het beste verzachtende middel is het middel dat goed wordt verdragen en regelmatig wordt aangebracht.