Hoeveel water moet je nu drinken per dag

Hoeveel water moet je nu drinken per dag

Hoeveel water je moet drinken is een eenvoudige vraag die echter niet eenduidig te beantwoorden is. Studies hebben in de loop der jaren verschillende aanbevelingen opgeleverd. De behoefte aan water hangt echter af van vele individuele en externe factoren. Lees in dit artikel meer over de vochtbehoefte van je lichaam. Zo kan je beter voor jezelf inschatten hoeveel water je elke dag moet drinken.


Gezondheidsvoordelen van water


Wist je dat water het belangrijkste chemische bestanddeel van je lichaam is? Zo bestaat je lichaam voor 50% tot 70% uit water. Het lichaam is bijgevolg afhankelijk van water, en dit moet regelmatig aangevuld worden. Elke cel, weefsel en orgaan heeft water nodig om goed te kunnen werken. Zo is water noodzakelijk voor o.a. het afvoeren van afvalstoffen, regelen van lichaamstemperatuur, beschermen van gewrichten en gevoelig weefsel. Een tekort aan water kan leiden tot ernstige uitdroging, waardoor het lichaam niet meer naar behoren kan functioneren. Al bij een lichte uitdroging merk je verminderde energie, moeheid en hoofdpijn. 


Hoeveelheid water per dag


Wetenschappers adviseren om elke dag minimaal 1,5 liter te drinken. Dit zijn 6 tot 8 grote glazen, en liefst water. De meeste gezonde mensen kunnen gehydrateerd blijven door te drinken wanneer ze dorst voelen. Sommige mensen hebben echter meer nodig om hun vocht op peil te houden. Water is niet de enige optie om gehydrateerd te blijven. Eten levert ook een aanzienlijk deel vocht op. Voornamelijk groenten en fruit zijn goed om extra vocht op te nemen. Bovendien bestaan dranken zoals melk, thee en sappen voornamelijk uit water. 


Factoren die de vochtopname beïnvloeden 


Er zijn verschillende factoren die de nodige totale vochtinname beïnvloeden. Je houdt best rekening met o.a. onderstaande factoren:

  • Lichamelijke inspanning: bij beweging gaat je lichaam zweten. Om dit vochtverlies te compenseren is het nodig om extra te drinken voor, tijdens en na een lichamelijke inspanning.
  • Temperatuur: bij warm of vochtig weer heeft je lichaam ook extra vocht nodig omdat je gaat zweten.
  • Grote hoogte: wanneer je verblijft op een grote hoogte heeft je lichaam ook nood aan extra vochtopname.
  • Algemene gezondheid: je lichaam verliest vocht bij symptomen zoals braken, koorts of diarree. 
  • Zwangerschap en borstvoeding: als je zwanger bent of borstvoeding geeft, heeft je lichaam extra vocht nodig.
  • Geneesmiddelen: bij gebruik van sommige geneesmiddelen is het nodig dat je meer drinkt. Raadpleeg de bijsluiter, je apotheker of dokter om te weten of je medicatie zorgt voor vochtverlies.
  • Leeftijd: senioren nemen vaak minder water op via voedsel omdat ze minder eten. Bovendien functioneren de nieren vaak minder goed op oudere leeftijd. Als gevolg verbruiken die meer vocht om hun belangrijke taken uit te voeren.